maandag 7 maart 2016

zaaienmaarT

Esther van Espiratie en van Stichting Tuinderij Ganzert heeft een leuke uitdaging bedacht. Elke dag in maart een zaadje zaaien. Later omgedoopt tot zaaienmaarT. Ik ben niet zo van de uitdagingen of modern gezegd challenges maar deze vind ik leuk. Zeker ook omdat dit goed is voor de bijtjes!

Dus zo gezegd zo gedaan. Eerst op zoek naar verdwaalde zakjes zaad in huis. Die bleken we te hebben. Toen de kas(sa) van de Action gespekt en zaaien maar. 


Bij gebrek aan een vensterbank heb ik ons tuinbankje schoon geschrobd en naar binnen verhuisd. Een tweede onderdeel van de uitdaging is recyclen. Dus worden de zaadjes keurig geplant in verpakkingsmateriaal van o.a. de champignons, ijs en yoghurt. Ik zie nu overal potentiële zaaibakjes en dus wordt alles afgewassen en bewaard. Vervolgens hou ik bij wat ik gezaaid heb, wanneer en waarin. 

dag 1: lavendel in blik, dag 2: tomatenzaadjes uit een tomaat, dag 3: hyacintenbollen (buiten in een bak), dag 4: sjalotjes die ontsproten waren, dag 5: peperzaadjes uit een peper, dag 6: paprikazaadjes uit een paprika, dag 7: vergeet mij nietjes.


Omdat ik nu niet bepaald een tuinwonder ben, heb ik wel uit de bieb wat ondersteunende literatuur gehaald. Ik ben nog niet heel ver maar wellicht is het nu wel nuttig om me daar in te verdiepen want nog geen zaadje is ontkiemd. Of ben ik te ongeduldig?

Daarom heb ik internet even geraadpleegd. Zaadjes uit paprika's en pepers kun je zo zaaien maar zaadjes uit tomaten lukt niet. Want, ik citeer: " Tomaten uit de winkel, of gewoon anders gezegd F1 hybriden kun je niet nog een keertje telen uit hetzelfde zaad." Dus in dat bakje kunnen morgen de zonnebloemen.

Om nu toch in ieder geval een succeservaring te hebben, heb ik winterviolen gepland:


Fijne week allemaal.

Groetjes Sandra

14 opmerkingen:

 1. Oh leuk! Ik start in maart ook met het zaaien van de eenjarige planten voor in de tuin, dan hebben de bijtjes straks iets om van te eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha..ja, die lukken zeker. Violen hebben een gezichtje ,zo leuk!

  Ik ben benieuwd naar wat er allemaal op komt!

  Liefs Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig Sandra, maar nog wel even je geduld oefenen hoor ;-)
  Ik ben benieuwd wat het allemaal gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goed bezig Sandra hier ook de eerste zaadjes in een pot

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, leuk, hé! Ik was gisteren juist blij verrast dat er al het een en ander ontkiemd is van wat ik vorige week gezaaid heb!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke uitdaging, veel succes. Wij gaan ook weer het één en ander zaaien, maar moeten altijd alles goed afdekken, want onze kat is dol op het graven in de minituintjes die in de vensterbank staan. Tip: Action heeft ook netten voor 1,50 Euro, die je straks buiten over de zaadjes en miniplantjes kunt doen, zodat de vogels ze niet eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig zeg. Maar je moet wel een beetje geduld hebben hoor hahahaha.
  Ik zaai ieder jaar en het is steeds weer een feestje om het op te zien komen en er uiteindelijk ook nog van te kunnen eten.
  Tot donderdag in het Haakcafé.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je mee doet!! Niks zo leuk als eigen kweek
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk hoor, jij bent al goed op weg. Hier liggen de zaadjes ook klaar....
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk idee, veel succes met het zaaien (en hopelijk oogsten).
  Hoop dat je straks lang kunt genieten van alle bloemen e.d.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat leuk, ik zou ook meedoen maar was het alweer vergeten. Kreeg vandaag bij ah drie moestuintjes, dus ik kan aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Sandra ♡
  Wat leuk ♡zeg je bent echt goed bezig..zit ook al te denken voor een moestuintje ♡..kruiden heb je altijd wel nodig..zag ze laats bij Xenos staan maar duur hoor!!
  misschien ga ik ook wat zaaien..vroeger deed ik dat gewoon..maar ..alvast veel succes met je plantjes en geloof me die komen wel uit..en fijn weekend liefs♡..Gaby . ♡

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk idee zeg.
  Ik wacht nog even met zaaien.
  Maar binnenkort worden mijn vensterbanken
  ook weer bevolkt met allerlei zaailingen.
  Suk6. Maar vooral veel plezier ermee.
  Groetjes Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 14. leuke uitdaging. Ik krijg het niet voor elkaar om mee te doen, maar zaaien ga ik wel, ben het echt van plan, alleen nog niet aan toe gekomen...

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Groetjes Sandra